A világ legdrágább sajtja szamártejből készül. A szamarat csak addig lehet fejni, amíg szoptat, vagyis évente alig egyszer (a szamár jó sokáig, egy évig és 15 napig vemhes), így a méregdrága alapanyagnak köszönhetően a szamársajt kilója ezer euró. Ezzel megelőzi a korábbi csúcstartót: a svéd rénszarvas-sajtot.
25 liter szamártejből készül el 1 kiló szamársajt. A szamártej rendkívül hasonló összetételű az emberi anyatejhez, zsírtartalma mindössze 1%, a tehéntejhez képest viszont hatvanszor több C-vitamint tartalmaz. (Ezek alapján nem értem, hogy akkor miért nem készül hasonló sajt, jóval olcsóbban anyatejből, hiszen bolygónkon sokkal több az ember, mint a szamár (a közös halmazt most hagyjuk), ráadásul a nők csak 9 hónapig állapotosak.)
A Belgrádhoz közeli Zasavici szamárrezervátumban működik a szamársajtüzem. A "Szuper-Cserpes"-manufaktúra ötlete bizonyos Slobodan Simić fejéből pattant ki, aki a szamárrezervátum igazgatója.
A farmon a szamártejből a sajton kívül likőr, szappan és kézkrém is készül.
A kőgazdag, sznob ínyencek csemegéjét "Pule" vagyis "Csacsi" névre keresztelték.
Nole, a szerb teniszkirály a huffingtonpost szerint felvásárolta a teljes készletet (eddig állítólag csupán 6 kilogramm készült el) és a nemsoká megnyíló étteremhálózatában kínálná az ínyencséget.