Serbia Insajd

Hírek, vélemények, elemzések, interjúk és beszámolók az exjugoszláv térségből, illetve érintőlegesen a Balkán-félsziget egyéb területeivel kapcsolatban is. Szigorúan szubjektíven. A blogot többen szerkesztjük, az egyes szerzők véleménye nem feltétlenül egyezik meg.

jugo.png

Na ovim prostorima

Facebook-oldalunk rendszeresen frissül, a blogposztoktól eltérő anyagokkal. Lehet nekünk linket, képet, videót, bármit küldeni. Ha ott írsz privát levelet, akkor azt mindhárman látjuk, így gyorsabban kapsz választ.

Friss topikok

Egyéb témák

18+ (1) 2008 (15) abszurd (75) adatvédelem (2) adósság (3) afganisztán (1) albán (41) albánia (1) aleksandra jerkov (2) alkotmány (5) állatkert (3) állatkínzás (4) al khaida (1) amy winehouse (1) andrej pejic (1) angelina jolie (5) ante markovic (2) április 1. (2) arkan (8) árvíz (5) atomenergia (1) autonómia sorozat (6) avala (2) azerbajdzsán (5) b92 (8) badnjak (1) balasevic (2) baleset (19) balkán hg.hu (2) bánát (6) bankok (8) belgrád (121) berlusconi (2) beruházás (6) betegség (4) bevándorlók (15) bicikli (6) bigbrother (7) bizarr (11) bloggerek (31) bmw (2) bor (4) boris johnson (2) börtön (12) bosznia (77) breivik (3) brutalitás (6) budapest (20) bulgária (8) bulvár (6) bunda (4) bunyevác (3) burek (3) camino (1) canak (3) cane subotic (1) ceca (6) ceda jovanovic (3) cigányok (26) civil kurázsi (2) crvena zvezda (6) csecsemő (4) csehszlovákia (2) csempészet (4) csetnikek (10) dacic (26) dalmácia (4) damjanich (1) danilo kis (1) délszláv (8) délszláv háború (2) díj (4) dinamo zagreb (5) dinkic (6) diplomaci (3) díszpolgár (4) divac (3) divat (4) dizájn (6) djindjic (7) dobrica cosic (2) drog (15) dubioza kolektiv (2) dubrovnik (4) dzajic (3) dzsihád (1) édesség (3) egészségügy (20) egyház (32) ekv (1) élő (2) erőszak (12) észak korea (1) etnikai feszültség (6) eu (38) euro2008 (4) euro2012 (4) eurovízió (4) exit (4) exjugoszláv (12) exyu ultras (6) facebook (18) fasiszta (8) fegyver (12) fertőzés (2) fesztivál (4) film (38) foci (65) folk (11) fordítás (6) függetlenség (32) futballmaffia (4) gasztronómia (14) gáz (8) gazdaság (5) gojko mitics (1) goldenblog (4) goliotok (2) goranok (1) görögország (6) gotovina (18) guantanámó (1) gyász (25) gyilkosság (38) háború (99) hadsereg (18) hadzic (7) hága (57) hajduk split (5) hajózás (4) határon túliak (19) hekkerek (3) homofóbia (13) horvát (50) horvátország (214) horvát tavasz (2) huligánok (21) humor (23) hungarikum centar (2) ibrahimovic (3) identitas-essze (2) időjárás (13) india (1) interju (25) interpol (3) írástudatlanság (5) isis (1) isztria (5) ivo sanader (38) jadranka kosor (4) jagodina (3) janics natasa (12) japán (2) jelasity radovan (1) jemen (1) jeremic (9) jogi pr (4) jugoszlávia (63) kadhafi (3) kalózpárt (1) kampány (10) kannibalizmus (2) karácsony (1) karadzic (14) kartoncity (4) katolikusgyalázás (2) kávé (2) képek (44) képregény (4) kézilabda (5) kiállítás (4) kígyó (1) kina (3) kisebbség (8) kisebbségi identitás (20) kiskorú (7) kommunizmus (21) könyv (18) kormány (10) korrupció (47) kosárlabda (8) kostunica (13) koszovó (97) közlekedés (32) közvélemény (5) krajina (5) krist novoselic (1) krónika (6) kuba (1) kusturica (15) lazar risar (2) lepa brena (1) libia (3) lopás (3) lsv (4) macedonia (21) maffia (30) magyarok (94) magyarország (106) magyarverés (7) magyar kisebbség (7) magyar szo (7) majtényi lászló (1) marinko magda (2) marko (4) mecset (6) média (52) medjugorje (2) melegek (22) menekültek (3) mentalitás (7) mezőgazdaság (4) migráció (3) milka (3) milliardosok (2) milosevic (28) mirjana (6) mladic (30) moderálás (2) mol (26) momo kapor (2) montenegro (46) mostar (10) muszlimok (25) művészet (5) muzeum (5) nácizmus (9) nagybritannia (3) nagykövet (3) nagy delszlavok (5) nagy szerbia (1) nato (16) na srpskom (4) németország (15) nemi erőszak (4) neonáci (2) népszámlálás (4) nikola tesla (3) nikolic (24) njegos (1) norvégia (2) novak djokovic (13) novi pazar (5) nyaralás (17) nyelv (26) nyomortelep (5) obraz (3) oktatás (21) olaszország (16) olimpia (13) oluja (10) önállóság (4) orlovi (1) örmény (1) oroszok (15) oroszország (20) otp (1) pálinka (5) parkolás (2) parlament (12) paródia (5) partizan (3) pedofil (6) pedofília (3) peking2008 (6) plágium (5) plakátok (5) pontatlanság (1) poskok (1) pravoszláv (6) prostitúció (10) punk (1) putyin (9) puzsér (1) rablás (6) radics viktoria (1) radikálisok (17) radivoj korac (1) radnóti (1) razija mujanovic (1) rendezvény (6) rendőrök (28) rendőrség (61) retro (10) rezsi (2) röhej (24) románia (10) rombolas (2) röplabda (5) safarov (1) sajtó (61) sajtószabadság (3) sarajevo (22) sass laszlo (3) sebesülés (5) sejo sekson (2) serbiainsajd (13) seselj (24) sovinizmus (4) split (9) sport (100) srebrenica (10) statisztika (4) surda (4) svédország (7) szabadka (34) szabadkőműves (1) szabo arpad (7) szandzsák (8) szárazság (1) szeged (22) szegénység (10) széky jános (1) szeles monika (1) szentendre (1) szerb (55) szerbek (144) szerbia (486) szerbia2020 (3) szerbverés (8) szerkesztő (4) szervátültetés (1) szervkereskedelem (1) szex (28) szinhaz (4) szíria (1) szlovákia (6) szlovénia (32) szobor (9) szollar domokos (1) sztrájk (2) születésnap (1) szvasztika/szlavisztika (4) tadic (33) tálas péter (1) támadás (25) támogatás (4) tenisz (12) terrorizmus (3) terzic (2) tetoválás piercing (5) tgm (1) thompson (3) tito (25) többség (1) topolya (2) toroczkai (4) törökök (17) trükközés (3) tudjman (7) tüntetés (23) turbofolk sorozat (2) turizmus (34) tvrtko (2) twitter (1) uck (8) újságírók (11) ujvidek (20) újvidék (2) új primitivizmus (5) ukrajna (10) űrkutatás (2) usa (32) úszás (5) vajdaság (129) választás (26) választások (38) válogatott (3) válság (3) varostervezes (9) vasút (9) vélemény (41) vendégposzt (11) vesna vulovic (1) vicc (1) videó (160) vihar (10) villamos (2) vízilabda (12) vmsz (12) vucic (8) wikileaks (7) wootsch peter (3) yugo (7) zabrenjeno pusenje (8) zastava (7) zászló (4) zavargások (11) zene (56) zenta (3) zepter (3) zombi (2) zombor (3) zsidók (3) zupljanin (3)

Itt olvasnak minket:

free counters

Feliratkozás

Creative Commons Licenc

* A névhasználat nem előlegez meg semmilyen állásfoglalást Koszovó státuszát illetően; az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatával, valamint a Nemzetközi Bíróság koszovói függetlenséggel kapcsolatos véleményezésével összhangban.

Fekete leves délszláv módra

2011.06.26. 07:00 bikmakk

 

Kávé, "sa naših prostora"

A bejegyzés alapjául szolgáló kis videót az imént találtam. Természetesen, mint mindennel kapcsolatban, most is lehet vitatkozni arról, hogy hogyan is készül az autentikus domaća kafa (illetve kava vagy kahva), de abban mindenki egyetért, hogy egy jó turska, vagyis török kávé mindenképp džezvában fő, mert képtelenség megfelelően habzó feketét előállítani egy túlságosan nagyméretű edényben. Persze, ha nagy a szükség, bográcsban is meg lehet csinálni, fakanállal – csak nem az igazi. A tradícionális balkáni energiaitalhoz ezen kívül kizárólag fehérliszt-finomságúra őrölt kávé használható; a hazai áruházakban kapható márkákat felejtsük el, mert az itthon megszokott szemcseméret a "kotyogósba" való. (A továbbiakban kotyogósnak nevezem az összes mokkafőzőt.)


Džezva: az első forma autentikus, de manapság a második is megteszi

Ha nem járunk rendszeresen déli szomszédainknál, akkor az életmentő kávéhoz szükséges vörösesbarna színű por-adagunkat alapvetően két forrásból fedezhetjük: keressünk török/arab/görög csemegeüzleteket (nem a reklám helye, de az alábbi képen látható egy Budapesten is beszerezhető török márka), illetve őröljük vagy őröltessük közvetlenül babkávéból. Így egyébként frissebb is. A darálót ilyenkor a legfinomabb szemcseméretre kell beállítani. Egy kávészaküzletben általában szívesen megdarálják nekünk a helyben vett pörkölt kávét. Nem érdemes kilószámra vásárolni, inkább térjünk vissza két-három hetente és próbáljunk ki újabb és újabb kávéfajtákat. (Ez kicsit olyan, mint a bor-buzulás, de ha egyszer rákapunk az ízére, egy idő után a hangulatunktól függően fogunk pl. kenyai vagy guatemalai – kizárólag egy, meghatározott ültetvényről származó – 100% arabica kávét készíteni, alapvetően sokkal jobb minőségben, mintha bármelyik "nagy márka" őrölt és vákuumcsomagolt termékéből főznénk a napi betevőt.)

Jaj, most oldalakat tudnék írni a különféle babkávékról, de nem teszem. Maradjunk annyiban, hogy nagyon finom török kávét lehet csinálni a szerb, de még inkább a bosnyák őrölt kávékból is, csak ne a legnagyobb pakkot vásároljuk meg. Kibontás után ugyanis rohamosan csökken az őrölt kávé élvezeti értéke. Éppen ezért elengedhetetlen egy jól záródó és átlátszatlan kávétartó edény beszerzése. Bosznia-Hercegovinában egyébként a Zlatna Džezva márkát érdemes keresni, a szerb brandek közül pedig talán a Grand De Luxe és a Doncafé Minas a két legfinomabb. Persze Belgrádban is vannak kisebb szaküzletek, ahol saját pörkölésű babkávét árulnak, amit kérésre meg is darálnak nekünk.

Jómagam cukor nélkül fogyasztom, de egy picit (éppen hogy érezhetően) édesen sem rossz. Mindenesetre, a "jugó" kávékultúrával most ismerkedőknek azt ajánlom, hogy egy csészényi vízhez semmiképp ne adjanak egy fél (lapos) kávéskanálnyinál több cukrot. Meglátják, így is finom lesz; mellesleg a kávét is lehet majd érezni, nemcsak az utólag beletett, elvileg ugyan cukorrépából előállított, de nagyüzemi körülmények között mind izében, mind pedig illatában a felismerhetetlenségig finomított, kémikusok között szerényen az "alfa-D-glükopiranozil-(1↔2)-béta-D-fruktofuranóz" névre hallgató vegyszert. Én már leszoktam róla. Ha valaki mégis a cukrozás mellett dönt, akkor íme, egy fontos technikai információ: a víz édesítését főzés előtt végezzük. Gondolom, magától értetődő, hogy a török kávéba tej nem való. Estefelé egy kis konyak/vinjak talán. Minél későbbre jár az idő, annál több. Fahordóban érlelt szilvapálinkával is próbáltam már: határozottan tetszett. Persze így készítve nem éppen a mindennapok italához van szerencsénk. 

Az alaprecept végtelenül egyszerű: a kiszemelt csészének megfelelő méretű (tehát nem sokkal nagyobb) főzőedénybe mérjünk ki egy csészényi vizet. Két személyre használhatunk nagyobb űrtartalmú džezvát is, de ha csak egyszemélyes edényt sikerült beszereznünk, akkor az egész főzési procedúrát ismételjük meg másodszor is. Amennyiben otthonunk vezetékes vize túlságosan kemény, naponta forraljuk fel előre, majd pedig éjszaka hűtsük le és másnap ezt használjuk fel a kávé elkészítéshez. Esetleg alacsony ásványianyag-tartalmú, szénsavmentes ásványvizekkel is kísérletezhetünk, de ne vigyük túlzásba, mert annyit nem ér az egész. (Jó ha tudjuk: a házi víztisztító berendezések általában fura mellékízt adnak a kávénak.)

Innentől kezdve két módszer közül választhatunk: ha bátrak vagyunk és megfogadjuk, hogy nem égetjük el a kávét (kotyogós főző használata esetén ez több mint tipikus), akkor közvetlenül a hideg vízbe is tehetjük, mégpedig másfél decihez hozzávetőlegesen két púpozott kávéskanálnyit. Ebben az esetben nagyon kell figyelnünk arra, hogy semmiképp ne forraljuk fel a keveréket, mert az tönkreteszi az ízeket. Használjunk lángelosztót és természetesen takarékon főzzük a kávét, kevergetve. (A kotyogós-rajongók újabb, általános baklövése: jellemzően minél gyorsabban szeretnék, hogy elkészüljön a kávéjuk, ezért túl nagy lángon/fokozaton melegítik. Persze a kotyogóssal is lehet finom kávét főzni, csak vegyünk példát az olaszokról, akik magát a mokkafőzőt feltalálták: az eszközt mindenképpen a tűzhely lehető legkisebb lángjára állítják, és ahogy elkezd "lejönni" a kávé, rögtön félrehúzzák, majd szinte azonnal csészébe töltik. Ideális esetben sikerül épp az utolsó pillanatban lehúzni a lángról, amikor még látszólag nem is készült el.)

A második módszer szerintem sokkal könnyebben kivitelezhető: a džezvába töltött vizet forraljuk fel rendesen (lobogásig), majd húzzuk félre a tűzről és várjunk egy percet. A kiszemelt csészébe ezalatt öntsük ki a víz egy részét, mert könnyebb a kávét kevesebb vízben kevergetni. Ezután már az odaégetés veszélye nélkül tehetjük bele a džezvába a kávéport. Keverjük meg alaposan, legalább fél percig, majd tegyük vissza a lángra, de ne forraljuk fel. Amint a hab emelkedni kezd, rögtön húzzuk le ismét a tűzről, majd egy rövid, de erőteljes keverés után a džezva teljes tartalmát töltsük a csészébe, egy határozott mozdulattal. Ha mindent jól csináltunk, akkor a képződött hab nem tűnik el teljesen: a jó török kávé tetején ugyanis szervírozáskor barnás színű habnak kell lenni, így kívánja a hagyomány. Lehet trükközni a videón látható "vizet-vissza, habot-kikanalazni" módszerrel is, ártani nem árt.

Mindig tűzforrón szolgáljuk fel! Fogyasztása előtt 1-2 percet várjunk, hogy a zacc leülepedjen a csésze aljára. A törökös kávé kizárólag frissen és melegen iható, következésképp az el nem fogyasztott italt ne raktározzuk, főleg ne melegítgessük, inkább mindig készítsünk újat. A zaccból amúgy jósolni is lehet, de ez már egy másik történet.

Na, most lehet vitatkozni: ki hogyan készíti?

 

***

Kedvcsinálóként álljon itt a 18. századi francia költő, Jacques Delille verse, Faludy György fordításában. Figyeljük meg, hogy hiába szerzett be Delille egy eredeti, török rézibriket, a kávét így is túlmelegítette. Az általa ajánlott habcsókot pedig nyugodtan cseréljük le ratlukra! :)


Rahat, rahatluk, ratluk, lokum, lukum, λουκούμι, rahat lokum...

A KÁVÉ

 

Költő itala, kávé, melyet Voltaire imádott,
s a szegény Vergilius, míg élt, sohasem látott,
ki fejemet tágítod meg lelkem horizontját,
áldott nedű! Ne hagyj el, mert ragaszkodom hozzád,
s ha majd testem viskója félig már összeroskadt,
még akkor is örülni óhajtok italodnak.
Kitüntetésnek érzem, mikor készítlek téged,
a világért sem bíznám másra e mesterséget.
Rázom a kávébabot a tűz fölött serényen
tepsimben, míg barnából sötét lesz, mint az ében;
térdem közt a daráló; élvezem, mint recsegnek
és ropognak a szemek; aztán vizet eresztek
a török rézibrikbe, s aggodalmas, de elszánt
figyelemmel háromszor felforralom a nektárt,
míg eltűnik a habja, és a mennyei illat
szállásomat bejárja, minden bútort felizgat.
Várok, hogy ülepedjék az alja, aztán mindjárt
megtöltöm a párolgó lével a hasas findzsát;
arab kávé, porcelán csészék – a hajó távol
Japánból hozta őket –, s cukor Amerikából:
hogy méltó keretek közt élvezhessem e nedvet,
kávémhoz összeálltak a messzi kontinensek.
Jöjj, mennyei aroma, jöjj és ihless meg engem,
mert most már csak pár habcsók hiányzik és szerelmem.
Mihelyt illatod bűvös, átható árját érzem,
langyos fuvallatától öt érzékem feléled,
s ahogy hullámot hullám után dob ki a tenger,
rendezett gondolatsor gyülekezik fejemben.
Az elébb még mogorva voltam, unott és bamba,
most mosolygok és bíbor köpenyt öltök vállamra,
lángész lettem, ki egy szebb és jobb világba pottyant,
s azt képzelem, hogy napfényt szürcsölök nagy kortyokban.

49 komment

Címkék: kávé videó szerbia gasztronómia bosznia jugoszlávia

A bejegyzés trackback címe:

https://srbija.blog.hu/api/trackback/id/tr63014593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marvlev 2011.06.26. 07:24:16

Abban a pillanatban, amikor elkezdene lobogni, lehúzom, bele egy csapott kávéskanál cukor ,valamint egy púpozott, és egy enyhén púpozott kanál kávé. Jól megkeverni, aztán visszatenni a lángra, amíg el nem kezd feljönni. Mindig finom, csinálok is egyet. :)

Palići családi recept ismerőstől, de kipróbálom a tiedet is!

marvlev 2011.06.26. 07:47:07

Na kész a kávé, a második recepted próbáltam végül.

Milyen kávétárolót javasolsz? Már másfél éve volt, amikor legutóbb Belgrádban jártam és ettől a helyzettől félvén vettem is egy jó nagy csomag grandot meg doncafét (hangulatfüggő, melyiket szeretem jobban), de már közel sem az igazi az ízük. Idén biztosan megyek le megint, és mivel kicsit félek, hogy megint nem jutok le egy darabig, sok kicsi csomag vásárlására gondoltam. Ez működhet? Vagy van olyan tároló, ami megtartja a zamatot?

Egyébként nagyon jó a cikk, az itteni embereknek nem olyan fontos a kávé, mint délen, én úgy vettem észre. Ott is szoktam rá, ezzel a kávéval szoktattam rá másokat is. :D

Még talán annyi, hogy ha valaki rézből készült džezvát szerez, halálos bűn mosogatószerrel elmosni. Ezért a tettéért egy ismerős egy bosnyák tisztjétől 1 hét krumplipucolást kapott büntetésnek!

marvlev 2011.06.26. 07:50:04

Azt, hogy milyen lett a kávé elfelejtettem leírni persze: saját mennyiségekkel újra fogom próbálni, mert sajnos az én itthoni kávéimnak nincs már meg az a zamatuk, ami elvihetné az egészet, úgyhogy kicsit limonádésabban kell csinálnom; kevesebb kávé, kis cukor.

bocs a floodért!

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.26. 13:07:26

@marvlev: A sok kis csomag vásárlása mindenképp jó ötlet, de azért nézd meg a rájuk nyomtatott szavatossági időt.

(Ha jól becsomagolod folpackba és beteszed a mélyhűtőbe, akkor azért egy-két hónappal talán kitolhatod a minőségmegőrzést, de én nem játszanék ilyesmivel, hanem akkor itthon szerezném be az utánpótlást.)

Kávétároló edény: jól záródó (legjobb, ha csatos) fémdoboz. Szükség esetén egy tiszta befőttes üveg is megteszi, csak akkor hagyd a kávét az eredeti csomagolásában, de minden használat után tekerd folpackba. Természetesen sötét és hűvös helyen tárold.

Daráló: Ha lehet, akkor nem késes, hanem köves. Sajnos ez utóbbi drágább. Szerintem még mindig a legjobb megoldás a szaküzletben daráltatni. Csak előre szólni kell, hogy a legkisebb szemcseméretet állítsák be.

A nem-réz dzsezvához sem nagyon kell mosogatószer, elég vízzel kiöblíteni és egy szivaccsal áttörölni. Ez a fajta kávézacc egyébként nyugodtan mehet a lefolyóba, nem dugítja el.

ChPh 2011.06.26. 15:33:23

Jó kis írás :)
Mikor először ittam arrafelé jól megjártam. Ugyanis nem gondoltam, hogy tényleg török kávét isznak :D
Szóval jött a zacc a zarcomba be :D

Azóta inkább neszt iszok (tudom-tudom), ha nagyon más nincs, akkor jó a török is ;)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.26. 15:57:05

@ChPh: türelem rózsát - jelen esetben kávét - terem.
A pohár hideg vizet pedig nemcsak azért hozzák ki a turska mellé, mert a kávé általában is dehidratáló tulajdonságokkal bír, hanem mert az utolsó kortyba már keveredhetnek zaccdarabok, ilyenkor nem árt egy kis öblítés. :)

Az igazi ínyencek viszont sosem mosnák le a kávé ízét, inkább a csészében hagyják azt a bizonyos kortyot...

marvlev 2011.06.26. 18:25:21

@bikmakk: úgy-úgy, van hogy direkt indulás előtt főzök kávét, mert tudom ,hogy a BKVn még a számban lesz az íze :D

Viszont az mennyire igaz, hogy Boszniában pálinkát kapsz mellé és nem vizet? Bosnyák barátnőm szerint kamu, szerintem helyfüggő.

Kávétárolóról: Csatos befőttes üveggel dolgoztam eddig, megpróbálok majd nézni valami mást, de a sok kis zacsi lesz itt szerintem a megoldás. :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.26. 18:40:01

@marvlev:
--> goo.gl/KKR0Y
A legnagyobba tedd a felbontatlan zacskókat, a legkisebbe pedig az éppen használt kávét. A közepesben tarthatsz cukrot vagy bármi mást. Igen baráti áron mérik őket; kérdés, hogy tetszik-e a mintájuk.

marvlev 2011.06.26. 18:43:19

@bikmakk: ja ilyesmit szerintem találok itthon is, csak azt hittem fontos a csat, mert azok mindig gumisak is, és gondoltam ott kevésbé áramlik a levegő. nem értek én ehhez :D köszönöm a segítséget!

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.26. 19:10:21

@marvlev: Ha áttérsz a kis zacskókra és az épp felbontott kávét sem szórod ki az eredeti csomagolásából, hanem mondjuk egy befőttes gumival lezárod és így teszed a fémedénybe, az már nagyon jó lesz! :)

alasehir 2011.06.26. 19:23:29

Ha ilyen cirkuszos a dolog, egyszerűbb elutazni Olaszországba és egy igazi espresso-t ott meginni. Drága és kevés, de legalább jó.
Más: a kotyogóst valóban felejtsétek el, de vannak elég jó kávéfőzők ma már, beállítod, milyent szeretsz, aztán gyerünk. A turecka kava egyébként kiváló ízű, csakhogy én a zacc miatt nem szeretem, és így aztán nem is fogyasztom.

Bálint Csaba · http://srbija.blog.hu/ 2011.06.26. 20:33:32

ja, a zacctól én is kivagyok. Nagyanyám mindig a gesztenyefa alatt iszogatta a szomszéd Juliskával. "A Juli" tudott belőle jósolni. Le kell fordítani a csészét, és megvárni, amíg a zacc lefolyik az oldalán, aztán a kirajzolódó "ábrákból" meglátod a jövőt.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.26. 21:18:23

Fene a formátokba, úgy megkívántam! De este nem lehet, mert nem lesz belőle alvás. :(

Frissen daráltra gerjedek, az kényeztetés nálam. Alapjáraton zacskós, előre őrölt van.
KV zacc broáf! Még ha jósolni tudnék.... de így csak feszt a teaszűrő felé kacsintgatok, miközben agyban próbálom megoldani a feladványt, hogy hogyan kerüljön ki a zacc a csészémből, másik edény igénybevétele nélkül, de minél hamarabb, mert megőrülök. :-D

Még valami. Déli szomszédainknál mennyire szokás megpörkölni a kávét? Vagy milyen pörkölésű a megszokott?

kutya vacsorája 2011.06.26. 21:26:40

kérdezek! előállítható-e elektromos tűzhelyen? öt-hat éve kényszerből szereztem be - az akkori konyhám méretei, ha nem túlzás ez a kifejezés, miatt a felújítók nem vállalták beszerelni a gázt -, és azóta nem főztem török kávét. tartok tőle, hogy az a pillanat, amikor habosodni kezd, először fölcsavarni egy pillanatra, majd elzárni kell alatta tüzet, az platnin (kerámialapon) nem egy pillanatig tart, és kifut az egész. autentikus csetvesz van, kávé beszerezhető, szeretem:) érdekes egyébként, hogy a kotyogós kávé, még a legfinomabb olasz eszpresszó is énnekem igényli a tejet, különben megfájdul a gyomrom. a török kávétól soha. a darálástól volna? perszehogy feketén.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.26. 21:26:49

@neccharisnyás útonálló:

Ha ennyire nem bírjátok a zaccot (amivel alapesetben nem is lehet találkozni, ha valaki elég türelmes), akkor mielőtt csészébe öntenétek, tegyetek rá egy kanálnyi hideg vizet és várjatok 2-3 percig. A zacc 99%-a ilyenkor a dzsezvában marad, csak óvatosan kell kitölteni. Viszont a hab elvész. :(

A török kávénak valót nem szabad erőteljesen pörkölni, ezért is emlegettem vörösesbarna színű port. A legközelebb ehhez talán az ún. bécsi pörkölés áll. (A közismert négyes skálán ez a második; de azért egy kicsit jobban meg kell pirítani mint azt a fajtát, amiből a lábmosóvíz-szerű német "virágkávé" készül.)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.26. 21:40:01

@neccharisnyás útonálló: illetve "török kávé" alatt most a jugó kávét kell érteni, mivel Törökországban tipikusan olaszosra (feketére) pörkölt kávéból készítik a helyi zaccost.

baowah · http://baowah.blog.hu 2011.06.26. 21:54:02

tudja valaki lehet-e pesten venni a mehmet efendit?

feketelen 2011.06.26. 22:07:55

@marvlev:
Öt évig éltem Boszniában, rengeteg kávét megittam, de pálinkát soha nem adtak a kávé mellé.
Mondjuk a "bosnyákok" muzulmánok, tehát elvileg nem isznak alkoholt. Elvileg.
De nem kaptam sem a horvátoktól, sem a szerbektől sem pálinkát a kávé mellé.

Bálint Csaba · http://srbija.blog.hu/ 2011.06.26. 22:16:58

Nálunk Topolyán a Beográdiba' (áruház) volt közösségi kávédaráló sokáig. Nagy sárga cucc. Beletöltötted a szemes kávét, aztán zengett az egész mirelit részleg, amíg porrá darálta.

Styxx 2011.06.26. 22:21:01

Atomzsíroskenyér poszt, plutóniumhagymával, ehhez egy reklám:
www.youtube.com/watch?v=fQRDchQgqck
@Bálint Csaba:
Kommancs rendszerben minden Trgoprometban volt kávédaráló. Ha spanod volt az üzletvezető, szólt, hogy mikor új, vagy tisztított a daráló, és akkor vihettél mákot, vagy cukrot is darálni. Piros gépek, és g... zúgtak, ez már igaz.

Bálint Csaba · http://srbija.blog.hu/ 2011.06.26. 22:21:54

"Politika je prosta stvar. Kafu kad zakuvas, fildzan se ostavlja. Ako ko naidje jebiiga."

Styxx 2011.06.26. 22:22:06

@Bálint Csaba:
Lehet, hogy a Beograd áruházban sárga, de én Trgoprometos pirosra emlékszem.

Bálint Csaba · http://srbija.blog.hu/ 2011.06.26. 22:22:30

@Styxx: lehet, hogy piros volt. Most, hogy mondod.

feketelen 2011.06.26. 22:37:28

@Bálint Csaba:
Klassz klipp, jó érzés, hogy szinte az összes bemutatott helyet többször is bejártam, Vrelo Bosna, Igman, Bjelasnica, a Tunel, stb. Szarajevónak még mai is különös hangulata van.

marvlev 2011.06.26. 23:04:53

@feketelen: Köszi a választ, ezt is megtudtam! :)

aliende1on 2011.06.27. 09:24:39

Ma kipróbálom ezt a módot. :)

<OFF>
Feketeleves: ...a modern nyelvtudomány a kifejezést a magyar szakácsmesterségből eredezteti, ahol fekete színű mártásfélét jelentett, amely színét a beletört főtt vértől, esetleg borba áztatott pirított kenyértől vagy szitán áttört, főtt szilvabéltől kapta. /Forrás: Wikipédia/
</OFF>

vomita 2011.06.27. 11:10:31

Rendkívül igényes cikk, méltó az Indexhez. Izgalommal olvastam és azt állapítottam meg, hogy magasabb szinvonalú mint a hasonló témájú, brit tudományos cikkek. Sokkal több ilyen érdekes té,át szeretnék látni!

Dragan Rafajlovic 2011.06.27. 22:49:48

Én eddig Zenic-án ittam a legfinomabbat ;)

fuad 2011.06.28. 09:47:30

Tejjel is egész jó tud lenni, persze az már nem igazi török.

colored.white.stripes 2011.06.28. 19:35:10

@vomita:
Nem értek egyet veled. Ez a "cikk" sokkal érdekesebb, igényesebb, pontosabb és hitelesebb, mint az Indexen megjelent irományok legtöbbje. És a hozzászólók is inkább csak véleményt cserélnek, esetleg vitatkoznak. (néha persze el tud durvulni a dolog)
OFF: Az Indexen ma például olvashatunk egy cikket "Tényleg rosszabb a magyar Coca-Cola?" címmel. A téma jó lett volna, ha nincs tele hibákkal és a szerző, minimum odafigyel egy kicsit, hogy miről ír.
Persze, a cikk után nem írhatod le a véleményed, így a hibákra sem lehet felhívni a figyelmet.

colored.white.stripes 2011.06.28. 19:49:30

@feketelen:
Doboj környékéről költözött Szabadkára egy ismerősöm. Többször jártam náluk úgy 20-25 évvel ezelőtt. Kávé előtt minden alkalommal pálinkát itatott velem. Nem is akármilyent. Egy külön dzsezvában cukrot pörkölt, mindaddig még az sötétbarna nem lett, ekkor levette a rezsóról és ráöntött 2 dl pálinkát és szétosztotta kettőnknek. Ezután kezdte felesége a kávéfőzést és mire elkészült vele, a forró pálinkának el kellett fogynia. Három kávé után nem tudtam merre van a bejárati ajtó :)
Hogy Boszniában ittak e ilyen pálinkát a kávé mellé, azt nem tudom, de ha egyszer összefutnák vele, megkérdezem.

colored.white.stripes 2011.06.28. 20:07:32

@kutya vacsorája:
Boszniában sem gázon főzik. Én kifejezetten szeretem hallgatni a platnin suhogó víz hangját, lángon nem ugyanaz.
Aki naponta iszik ilyen kávét, ne kövesse el azt a hibát, hogy elmossa a dzsezvát. Csak ki kell öblíteni és a tűzhely közelében tartani: "Ako ko naidje jebiga". (ha valaki betévedne basz.d)
Mert a régi Jugo területén nem volt kérdés, hogy ha rokon, szomszéd, ismerős vagy akár ismeretlen betévedne hozzád, a kávé kötelező!

feketelen 2011.06.28. 20:55:33

@colored.white.stripes:
Hát azt elhiszem, hogy a forró pálinkától voltak tájékozódási nehézségek. Nekem a hideg rakijától is.
A barátod valószínűleg nem muzulmán volt...

feketelen 2011.06.28. 20:58:16

@colored.white.stripes:
A mai, bivsi-Jugoszlávia területén is szinte kötelező a vendégnek a kávé. Meg a slivovica. Gázon meg tényleg nem főzik,mert alig van gáz. Vagy sparhelt vagy villanyplatni.

colored.white.stripes 2011.06.28. 22:00:55

@feketelen:
Hodzic Ejub
A neve alapján az volt.

gyF 2011.07.03. 13:36:28

A legjobb kávé a bosanska :) Pálinkát én se láttam még senkit inni hozzá, a pohár víz az álalános szerintem. Az előttem szólót csak megerősiteni tudom, Boszniában elektromos tűzhelyen főzik a kávét.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.09.21. 17:13:00

nem baj, ha nagy, ha sokat akarsz főzni. nekem háromszemélyes pitlim van (bocsánat, az biz' egy briki, merthogy én görög kávéként tanultam, és ahhoz vettem az ibriket :), és három (több) személyre jó kávét lehet benne csinálni. egy személyre rosszat-közepeset.

most voltam Boszniában egyébként, és a legjobb kávét ott adták, Szarajevóban, a nememlékszem nevű szökőkutas téren, ahol egy kilométerbe került csak, lókumostul.

bolje biti 2011.09.21. 17:51:19

@borzash:Talán a futóversenyen voltál(esetleg forgatáson) ?

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.09.21. 19:48:33

@bolje biti: km, azaz konvertibilis bosznia-hercegovinai márka. csak ez szerintem vicces, ennyit tud a humorom.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.09.21. 21:28:57

@borzash: Szerintem bolje biti nagyon jól tudta, hogy mire gondolsz. De így is jó, hogy lelőtted a poént, mert legalább azok is vágják, akik eddig nem értették. :)

bolje biti 2011.09.22. 10:28:55

@borzash: Tényleg városi futóverseny(magyar résztvevőkkel is) és filmforgatás volt.Mondjuk, az utóbbit átgondolva, rájöttem, hogy Penelope Cruz a guglifordítóval nem tudhat ilyen vicceset írni:-)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.09.22. 10:33:41

@bolje biti: durva egyébként, annyira jól megy az országnak, hogy csak km-ben lehet mérni a zsugát.

amikor én ott voltam (a Ramadán uccsó napján, meg másnap), nem futkosott senki, kamerát sem láttam.

bolje biti 2011.09.22. 10:55:14

@borzash: A múlt hétvégén futkároztak:-)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.10.31. 20:00:41

@baowah: kicsit megkésve (bocs, valamiért átsiklottam a kommented felett): igen, ahogy a bejegyzésben is említettem, Pesten ez általában beszerezhető, konkrétan a Blaha Lujza tér közelében, az Akácfa utca legelején található török fűszerboltban egészen biztosan. De máshol is láttam már (Ki is próbáltam, nem rossz. Csak én Szerbiából jóval olcsóbban hozom a darált kávét.)
Ha bemész egy Tchibo-szaküzletbe (pl. Aréna Plaza), akkor ott szintén frissen őrlik neked a babkávét (kérd meg, hogy "törökre darálják"), és szintén valamivel olcsóbb, mint a török boltból a Mehmet Efendi.
süti beállítások módosítása