Serbia Insajd

Hírek, vélemények, elemzések, interjúk és beszámolók az exjugoszláv térségből, illetve érintőlegesen a Balkán-félsziget egyéb területeivel kapcsolatban is. Szigorúan szubjektíven. A blogot többen szerkesztjük, az egyes szerzők véleménye nem feltétlenül egyezik meg.

jugo.png

Na ovim prostorima

Facebook-oldalunk rendszeresen frissül, a blogposztoktól eltérő anyagokkal. Lehet nekünk linket, képet, videót, bármit küldeni. Ha ott írsz privát levelet, akkor azt mindhárman látjuk, így gyorsabban kapsz választ.

Friss topikok

Egyéb témák

18+ (2) 2008 (15) abszurd (75) adatvédelem (2) adósság (3) afganisztán (1) albán (41) albánia (1) aleksandra jerkov (2) alkotmány (5) állatkert (3) állatkínzás (4) al khaida (1) amy winehouse (1) andrej pejic (1) angelina jolie (5) ante markovic (2) április 1. (2) arkan (8) árvíz (5) atomenergia (1) autonómia sorozat (6) avala (2) azerbajdzsán (5) b92 (8) badnjak (1) balasevic (2) baleset (19) balkán hg.hu (2) bánát (6) bankok (8) belgrád (121) berlusconi (2) beruházás (6) betegség (4) bevándorlók (15) bicikli (6) bigbrother (7) bizarr (11) bloggerek (31) bmw (2) bor (4) boris johnson (2) börtön (12) bosznia (77) breivik (3) brutalitás (6) budapest (20) bulgária (8) bulvár (6) bunda (4) bunyevác (3) burek (3) camino (1) canak (3) cane subotic (1) ceca (6) ceda jovanovic (3) cigányok (26) civil kurázsi (2) crvena zvezda (6) csecsemő (4) csehszlovákia (2) csempészet (4) csetnikek (10) dacic (26) dalmácia (4) damjanich (1) danilo kis (1) délszláv (8) délszláv háború (2) díj (4) dinamo zagreb (5) dinkic (6) diplomaci (3) díszpolgár (4) divac (3) divat (4) dizájn (6) djindjic (7) dobrica cosic (2) drog (15) dubioza kolektiv (2) dubrovnik (4) dzajic (3) dzsihád (1) édesség (3) egészségügy (20) egyház (32) ekv (1) élő (2) erőszak (12) észak korea (1) etnikai feszültség (6) eu (38) euro2008 (4) euro2012 (4) eurovízió (4) exit (4) exjugoszláv (12) exyu ultras (6) facebook (18) fasiszta (8) fegyver (12) fertőzés (2) fesztivál (4) film (38) foci (65) folk (11) fordítás (6) függetlenség (32) futballmaffia (4) gasztronómia (14) gáz (8) gazdaság (5) gojko mitics (1) goldenblog (4) goliotok (2) goranok (1) görögország (6) gotovina (18) guantanámó (1) gyász (25) gyilkosság (38) háború (99) hadsereg (18) hadzic (7) hága (57) hajduk split (5) hajózás (4) határon túliak (19) hekkerek (3) homofóbia (13) horvát (50) horvátország (214) horvát tavasz (2) huligánok (21) humor (23) hungarikum centar (2) ibrahimovic (3) identitas-essze (2) időjárás (13) india (1) interju (25) interpol (3) írástudatlanság (5) isis (1) isztria (5) ivo sanader (38) jadranka kosor (4) jagodina (3) janics natasa (12) japán (2) jelasity radovan (1) jemen (1) jeremic (9) jogi pr (4) jugoszlávia (63) kadhafi (3) kalózpárt (1) kampány (10) kannibalizmus (2) karácsony (1) karadzic (14) kartoncity (4) katolikusgyalázás (2) kávé (2) képek (44) képregény (4) kézilabda (5) kiállítás (4) kígyó (1) kina (3) kisebbség (8) kisebbségi identitás (20) kiskorú (7) kommunizmus (21) könyv (18) kormány (10) korrupció (47) kosárlabda (8) kostunica (13) koszovó (97) közlekedés (32) közvélemény (5) krajina (5) krist novoselic (1) krónika (6) kuba (1) kusturica (15) lazar risar (2) lepa brena (1) libia (3) lopás (3) lsv (4) macedonia (21) maffia (30) magyarok (94) magyarország (106) magyarverés (7) magyar kisebbség (7) magyar szo (7) majtényi lászló (1) marinko magda (2) marko (4) mecset (6) média (52) medjugorje (2) melegek (22) menekültek (3) mentalitás (7) mezőgazdaság (4) migráció (3) milka (3) milliardosok (2) milosevic (28) mirjana (6) mladic (30) moderálás (2) mol (26) momo kapor (2) montenegro (46) mostar (10) muszlimok (25) művészet (5) muzeum (5) nácizmus (9) nagybritannia (3) nagykövet (3) nagy delszlavok (5) nagy szerbia (1) nato (16) na srpskom (4) németország (15) nemi erőszak (4) neonáci (2) népszámlálás (4) nikola tesla (3) nikolic (24) njegos (1) norvégia (2) novak djokovic (13) novi pazar (5) nyaralás (17) nyelv (26) nyomortelep (5) obraz (3) oktatás (21) olaszország (16) olimpia (13) oluja (10) önállóság (4) orlovi (1) örmény (1) oroszok (15) oroszország (20) otp (1) pálinka (5) parkolás (2) parlament (12) paródia (5) partizan (3) pedofil (6) pedofília (3) peking2008 (6) plágium (5) plakátok (5) pontatlanság (1) poskok (1) pravoszláv (6) prostitúció (10) punk (1) putyin (9) puzsér (1) rablás (6) radics viktoria (1) radikálisok (17) radivoj korac (1) radnóti (1) razija mujanovic (1) rendezvény (6) rendőrök (28) rendőrség (61) retro (10) rezsi (2) röhej (24) románia (10) rombolas (2) röplabda (5) safarov (1) sajtó (61) sajtószabadság (3) sarajevo (22) sass laszlo (3) sebesülés (5) sejo sekson (2) serbiainsajd (13) seselj (24) sovinizmus (4) split (9) sport (100) srebrenica (10) statisztika (4) surda (4) svédország (7) szabadka (34) szabadkőműves (1) szabo arpad (7) szandzsák (8) szárazság (1) szeged (22) szegénység (10) széky jános (1) szeles monika (1) szentendre (1) szerb (55) szerbek (144) szerbia (486) szerbia2020 (3) szerbverés (8) szerkesztő (4) szervátültetés (1) szervkereskedelem (1) szex (28) szinhaz (4) szíria (1) szlovákia (6) szlovénia (32) szobor (9) szollar domokos (1) sztrájk (2) születésnap (1) szvasztika/szlavisztika (4) tadic (33) tálas péter (1) támadás (25) támogatás (4) tenisz (12) terrorizmus (3) terzic (2) tetoválás piercing (5) tgm (1) thompson (3) tito (25) többség (1) topolya (2) toroczkai (4) törökök (17) trükközés (3) tudjman (7) tüntetés (23) turbofolk sorozat (2) turizmus (34) tvrtko (2) twitter (1) uck (8) újságírók (11) újvidék (2) ujvidek (20) új primitivizmus (5) ukrajna (10) űrkutatás (2) usa (32) úszás (5) vajdaság (129) választás (26) választások (38) válogatott (3) válság (3) varostervezes (9) vasút (9) vélemény (41) vendégposzt (11) vesna vulovic (1) vicc (1) videó (160) vihar (10) villamos (2) vízilabda (12) vmsz (12) vucic (8) wikileaks (7) wootsch peter (3) yugo (7) zabrenjeno pusenje (8) zastava (7) zászló (4) zavargások (11) zene (56) zenta (3) zepter (3) zombi (2) zombor (3) zsidók (3) zupljanin (3)

Itt olvasnak minket:

free counters

Feliratkozás

Creative Commons Licenc

* A névhasználat nem előlegez meg semmilyen állásfoglalást Koszovó státuszát illetően; az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatával, valamint a Nemzetközi Bíróság koszovói függetlenséggel kapcsolatos véleményezésével összhangban.

A burekról – 10 pontban

2012.06.05. 07:00 Styxx

burek_sa_sirom.jpg

Egy Szerbiával, és egyéb volt jugoszláv államokkal foglalkozó blog burek nélkül olyan, mint a Dallas Jockey nélkül. Korábban is voltak burekos posztok [a "burekot/bureket" probléma már korábban, kommenetelői bevonással kivesézésre került; a csata a "burekot" javára dőlt el]. Íme 10 érdekesség a burekról, erről a volt Jugó-szerte kultikus ételről, a "tudomány legújabb állása" és a mi szubjektív véleményünk szerint:

1. A burek zsíros, nehéz tésztaféle. Az ételek heroinja. Bár vannak kísérletek arra, hogy zsír helyett olajjal és margarinnal kicsit csökkentsék kalória-nehézbombázó mivoltát, nem fenyeget az a veszély, hogy a közeljövőben valamiféle Norbi Update Fitnessburek-termékre bukkanunk. Napi rendszerességgel csak az fogyassza, akinek szuper a génállománya vagy naponta 20 tonna szenet lapátol, ellenkező esetben egy menő kardiológusnál váltson bérletet.

2. A burek a múlt század hatvanas éveiben hódította meg az akkori Jugoszlávia összes tagköztársaságát és tartományát, mint a szocialista, pre-McDonald's időszak népszerű, regionális gyorsétele.

3. A legnépszerűbb burekformátum a kerek tepsiben sütött, amelyet a dél-szerbiai Niš városában fejlesztettek ki. A kávéhoz hasonlóan ezt is a Balkánt meghódító törököknek köszönhetjük. A feljegyzések szerint egy isztambuli származású pékmester, bizonyos Mehmed Oğlu készítette el a "prototípust" 1498-ban. (Hat évvel Amerika felfedezése után. Ez egy olyan adat, amit a Big Mac soha sem fog tudni überelni). Ebből egy porció nem más, mint az egész burek negyedét alkotó körcikk. Ha valaki "egy burekot" kér, akkor értelemszerűen egy negyedet kap (kb. mint amikor egy kalóriáról beszélünk, ugyanis olyankor valójában egy kilokalóriára gondolunk). Újabban, mivel az étel szupernehéz, van ahol nyolcadot szelnek, illetve lemérve, súlyra adják. A burekvágó kés egy, az iskolai szögmérőhöz hasonlatos, félkörívű penge, amivel az eladó a kerek fémtálcában villámgyorsan szeli négy egyenlő részre a burekot.

4. Az Ex-YU-szerte legelterjedtebb, szerb burek-formátumot (lásd előző pont) dél-szerbiai, koszovói (az albánok különösen jók pékáruban!) és macedóniai pékek exportálták az egész országba: Szlovénia legészaknyugatibb csücskétől Macedónia legdélkeletibb pontjáig és vissza (Od Vardara pa do Triglava, ha úgy jobban tetszik). Kivéve az ország közepét (Bosznia-Hercegovinát) ahol az ottaniak – bosnyákok, szerbek, horvátok, törökök, zsidók és egyebek kivétel nélkül – feltekerik, majd csiga formára göngyölítik a burekot. Illetve újabban egyenesre is hagyják; ez már mindegy, lényeg, hogy úgy néz ki, mint egy kígyó. A boszniai formátumot az összes ottani etnikum, a vallásától és a politikai meggyőződésétől függetlenül a magáénak vallja, míg a szerb formátumról épp most rántottuk le a leplet, hogy valójában török eredetű, ezért a burekok küzdelmében valójában nincs semmi politika, csupán eltérő kulináris iskolákról beszélhetünk. Hasonlóan mint mondjuk a bajai és a szegedi halászlé esetében.

5. A burek két legelterjedtebb, hagyományos tölteléke a darált hús és a túró. Emellett üres, krumplis, spenótos és káposztás burek is készül. A burek tipikus "okoskodós" kaja, így a boszniai kötődésűek előszeretettel hangoztatják, hogy a burek kizárólag húsos, mivel a túróst sirnica néven illetik, míg a krumplisnak krompiruša a neve, stb. Igen ám, csakhogy mindez a boszniai formátumra, és nem a szerbre vonatkozik. Boszniában az összes többi változatot pitának is hívják. (Az FK Sarajevo labdarúgóklub szurkolóinak kemény magja, mielőtt a Horde Zla nevet felvették volna, Pitari, vagyis "Pitések" néven tömörültek a csapatuk buzdítására.) A másik jellemző burek-sznobság az egyéb, hasonló nevű tésztafélék lekicsinylése; például a magyarországi pékségekben található, különféle "burekok" (jellemzően bourekasként írják) burekságának a megkérdőjelezése. A burek (eredeti, török kiejtésben börek) egy ősi dél-európai tésztaféleség, ami mára nemcsak a Balkánon és Kis-Ázsiában, hanem Észak-Afrikában is régóta elterjedt. Bourekasnak (בורקס‎‎) egyébként Izraelben hívják, így már érthető, hogy a "Tel-Aviv–New York-tengely" mentén miért ez a szó lopózott be a nemzetközi szakzsargonba. A bourekas-tagadás ugyan taplóság, de egyelőre még nem bűncselekmény. Mivel eleve több változata ismert, ezért nem csak a volt jugoszláv formátumok bírnak létjogosultsággal. A görög boureki (μπουρέκι) éppúgy ide tartozik, mint az olaszországi Ferrarában népszerű burricche, melyet az Oszmán Birodalom vidékein keresztül odavándorló szefárdok terjesztettek el a környéken. Igaz, időközben kissé átalakult: édes tésztája lett és lekvártölteléket kapott.

6. Persze elég nekünk a burek körül kialakult jugó belvita, mely odáig fajult, hogy végül polgárháborúhoz vezetett... A feltekert formátum a nyolcvanas években kezdett Bosznián kívül is népszerű lenni, a kilencvenes években pedig a boszniai menekülthullám adott jelentős növekedést szerbiai és horvátországi elterjedésének. (Illetve nyugat-európai térhódításának is, hiszen a jugó vendégmunkások Münchentől Stockholmig mindenütt üzemeltetnek burekozókat, ezért nem tudják az euroszkeptikusok paráztatni a népet, hogy "Majd az Unió jól betiltja a burekot" –mint ment Magyarországon a mákos bejglivel–, helyette viszont lehet azzal kampányolni, hogy "Buregdžinicát nyithatunk Bécsben".) A göngyölt forma előnye, hogy sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint a tésztát a levegőben pörgetve. Utóbbi – vagyis a kerek verzió – ugyanis komoly férfimunkával jár. A göngyölt burek azonban a háztartásokban is könnyedén bevállalható, bár vannak lelkes amatőrök, akik a szerb formátumot (némi csalással, hiszen vett rétestésztát használnak, noha a burektészta kicsit vastagabb, és az igazit helyben gyúrják, a képen látható módon) otthon is elkészítik. Házi sütésre mégis inkább a burekhoz hasonló gibanica javallott.

burektesto.jpg

7. A legnépszerűbb burek a túrós, olyannyira, hogy Horvátországban nem is kell hozzátenni, hogy milyet kér az ember, ott magától értetődő, hogy az alapmodell túróst rendeli, hacsak nem mond mást, míg Szerbiában illik azért megnevezni a töltetet. A jó burek olyan, mint a tizenegyes; a húsos a mezőnyjátékos szempontjából, hiszen egy tizenegyest elvéteni nehéz, ugyanúgy a húsos burekot is elrontani nehezebb, mint jól elkészíteni. Nem úgy a túrós burekot! Az már olyan, mint a büntetőrúgás a kapus szempontjából, amit kivédeni az igazán nagy tett. Jó túrósburek vagy ritkán sikerül, vagy az olyan pékség (illetve buregdžinica), ahol mindig jó a túrósburek, vonzza a környékről az ínyenceket. A jó túrósburek titka a nehezen belőhető lucskosság-faktor. A kellemetlenül száraz, porózus túrócsimbókok helyett a tésztát lucskosan puhító, híg (de nem túl híg!), szinte tejfölösen lágy, homogén öntetet kell hogy képezzen a kellemesen sós, friss túró. Ha a lucskosságot túlzásba viszik, akkor egy szétázott, gusztustalan trutymóval kell beérnünk, ami szintén nem egy felemelő gasztronómiai élmény.

8. A burek hagyományos kísérőitala a híg, natúr ivójoghurt. Vannak, akik öntetként rá is locsolnak a burekra a joghurtból. Az elvitelre vásárolt burek oldschool göngyölege a reklámfelirat-mentes, puritán, durva, világosbarna kukoricapapír. A fehér, tejnél kissé sűrűbb joghurt, mint a burek járulékos itala annyira közismert, hogy egy betelefonálós rádióműsorban egyszer Džej Ramadanovskit, a macedóniai roma származású turbofolk énekest kóstolgatta rasszista beszólással egy hallgatónő, amire Džej egy frappáns szexista replikával válaszolt:

"Először is cigány vagy, másodszor pedig annyira pöttöm [metar i žilet; vagyis: egy méter és egy borotvapenge], hogy burekot ehetnék a fejed búbjáról!" Mire Džej: "Cigány vagyok, soha sem tagadtam, egy előkelő roma családból származom, amire büszke vagyok. Lehet, hogy a fejemről ehetnéd a burekot, sőt a joghurtért még le is kellene, hogy térdelj!"

Burek_trokut_jogurt.gif

9. Burekot pékségben hagyományosan soron kívül lehet kapni. Míg a kenyérért ki kell várni a sort, addig burekért vagy más péksüteményért balról be lehet előzni. Ugyan lényegében a burek is egyfajta péksütemény, de "kiharcolta" a sui generis elnevezést, ráadásul a péksütemények elé került a sorrendben: egy oldschool Ex-YU pékség cégtábláján a szokásos kiírás az alábbi: "Hleb, burek i razna peciva" vagyis: "Kenyér, burek és különféle péksütemények". A pékségeken kívül persze külön "szakboltokban", azaz buregdžinicákban is vehetünk burekot, ahogy ez már fentebb is előkerült.

10. A burek kommersz elkurvulása kb. két-három évtizeddel előzte meg a divatpálinkák invázióját. Először az édes, almás és meggyes burek jelent meg. Nem kizárt, hogy északon, a rétesövezetbe előretörve alkalmazkodott e kultikus étel a helyi szokásokhoz. (A ribancokat ugye fennhangon mindenki megveti, mégis van rájuk igény. Jómagam az almást is, de főképp a meggyes burekot nagyon szeretem.) Ezt követték a sonkás-gombás, trappista sajtos, pizzás stb. töltetű designer-burekok és ezek kombinációi. A burek inkább proli és vidéki, primitív "balkáni" ételnek számít, de mivel olyan széles körben népszerű, ezért még a horvátok se mertek kulturális burekfrontot nyitni, holott ők előszeretettel állítják be magukat "kulturált européereknek" a (szerintük) "mucsai szerbekkel" szemben. Egyedül Szlovéniában "kóstolgatják" a burekot úgy, mint a primitív "gyüttmentek", vagyis a volt Jugoszlávia más területeiről betelepült népek eledelét. A burek negatív társadalmi megítélése PhD-k írására is ösztönözte a brit tudósok babérjaira vágyó szlovéniai kutatókat. Mindennek ellenére a burek manapság olyan, mint 10-15 évvel ezelőtt Magyarországon a Trabant. Azok éltek vele, akiknek másra nem tellett, és azok, akik megengedhették maguknak második, vagy sokadik hobbiautóként, állandóan tuningolgatva tutujgatni. Egyrészt egy igénytelen gyorsétel, amit minden sarkon be lehet kapni, másrészt a kultikus pékségekben és buregdžinicákban – mint például a Malackarajjal megerősítve tavaly általunk is tesztelt, Belgrád központjában, a Slavija mellett található Trpković Pékségben – a burekimádó gourmet olyan jámboran áll sorban, mint a budai Daubnerben a cukrászsütemények ínyenc fogyasztója. A burek sajnos vesztésre áll a kaják versenyében, és nem feltétlenül azért, mert legfeljebb annyi köze van az egészséges életmódhoz, mint Marilyn Manson székletének. A neves burek-futurológusok (mint pl. mi itt, a Serbia Insajdon) a gyorsétel-fronton különösen a macerásan elkészíthető, a félkész termék lefagyasztását nem tűrő szerb formátum visszaszorulását jósolják. Azért reméljük, hogy még ha az olcsó takeaway-piacról ki is szorul, a jövő ínyenceit a prémium burek-lelőhelyek még évszázadokon keresztül kiszolgálják.

mali-burek2.jpg

10+1. A legkisebb burek a világon – Nišben (hol másutt?), minden évben megrendezik a Buregdžijadát. Készült már közhelyszerű, hatalmas burek. Száz kilós, amit a Guinness-book is bejegyzett, mint a világ legnagyobb burekját, majd rá néhány évre elkészítették a nyolc négyzetméteres, kétszáz kilós monstrumot, csak a Guinness-bejegyzéssel késtek. Engem már kissé taszítanak, az efféle "világ legnagyobb lángosa", "leghosszabb kolbásza", "legnagyobb adag babgulyása" típusú rekordok, viszont tavaly elkészült söröskupakban elférő méretben a világ legkisebb burekja is. Hozzávalók: négy lapocska, egyenként egy grammos tészta, egy gramm túró és fél gramm zsír. Mindez aranyműves mérlegen kimérve.

44 komment

Címkék: retro horvátország szeged egészségügy szerbia gasztronómia bosznia jugoszlávia burek

A bejegyzés trackback címe:

https://srbija.blog.hu/api/trackback/id/tr184563428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cercevicszilvi 2012.06.05. 08:13:53

100% burek sznob vagyok!Baján ettem "burekot" és állítom,hogy az nem burek.Igaz Szerbiában is egyre nehezebb jó burekot enni, kispórolják belőlle a tölteléket és zsirral bróbálják pótolni.A pizzás,hamburgeres meg mit tudom én milyen töltelékekröl pedig gutaütés kerülget...

BHJ-962 2012.06.05. 08:44:54

Szegeden is nyitott az "Albán" egy újabb pékséget,de olyan ritka trutyi bureket csinál,hogy az már merénylet.A húsosban szinte kipörög a hús belőle,a túrós meg olyan száraz,hogy alig lehet lenyelni.Pedig amikor anno bejött a városba tökéletes burekeket csináltak.Valamikor az átkosban,ha átmentünk Szabadkára ,a tejpiac mögött volt a sarkon egy burekes,ott ismerkedtem meg a burekkel,az első utunk mindig oda vezetett.
Baján hol van burek? Sokat járok arra és még nem sikerült kipróbálnom.
(picit OFF,de Baján a piacon próbáld ki a pirogot,az nagyon ütős,ha nem volna burek a világon,akkor az vinné az első helyet! )

MTi 2012.06.05. 09:10:49

Nos, akkor pontról-pontra:
3. "Ha valaki "egy burekot" kér, akkor értelemszerűen egy negyedet kap.." igen, ez is hasonló ha az ember "egy sört" kér: akkor az 0,5 liter :) (minimum!)
4. ez teljes mértékben igaz! De emlékezetem és emlékeim szerint a FK Sarajevo szurkolóira a "pitari" (gúny)nevet a Željo-drukkerek akasztották.
6. a burek elterjedésére utal Rambo Amadeus: Samit u buregdžinici Laibach c. nótája is:
www.youtube.com/watch?v=QcepcR4Rgi8&feature=related
Most megyek reggelizni, mert elhül a burekom :) de később még folyt. köv.

cercevicszilvi 2012.06.05. 10:25:44

@BHJ-962: A valamikori Skála és az autóbusz állomás között van (de az is lehet,hogy már nincs,eltelt azóta 1-2 év)egy pékség,ott vettük azt a bureknek nevezett száraz rémséget.A piacon pedig kizárólag hurka,kolbász és lángos van az étlapon,mivel az Szerbiában nincs(vagy nagyon rossz).Ha már gyorskaja a téma,a másik amit csak az ex yugoban tudnak az a pljeskavica.Kizárólag hagymával és tört nagyon-nagyon csípős paprikával.Na most már éhes vagyok! :)

MTi 2012.06.05. 11:27:38

Ez a burek-szelet nekem valahogy olyan Bosznia-Hercegovina formájú! Csak nincsenek berajzolva az entitások határai :)

Styxx 2012.06.05. 11:31:51

@MTi:
haha, ez nekem is eszembe jutott (bár Isztria és India is hasonló). Ráadásul szerb formátum:-)
@cercevicszilvi: Pesten a Blahán a Montenegro Gurmanban jók a pljeskavicák.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.06.05. 13:31:22

@MTi: Hát ez mekkorrrraaaaa, ez a klipp:-D
Kukkot nem értek belőle, ezért tetszőlegesen, szabadon értelmezhetem:-)

Fenomenális!

Mint a burek!!!:-)

GeoCucc 2012.06.05. 13:47:07

Apró szőrszálhasogatás, de ha tárgyas esetben is a "burekot" használatos a "bureket" helyett, akkor ugyanezen analógia alapján nem kellene, hogy a cím is inkább "A burekról" legyen?

Styxx 2012.06.05. 13:52:26

@GeoCucc:
Ezen magam is dilemmáztam. Bevallom az eredeti cím mindezt így kerülte meg: A burek - 10 pontban.
Bikmakk a bloglektor ő módosította "burekről"-re. Ő képzettebb ilyesmiben. Ami mindenféleképp mentesíti: Címben nem kell betartani a helyesírási szabályokat. Pl. Végh Antal: Gyógyít6atlan

GeoCucc 2012.06.05. 14:01:27

Oké, meg vagyok győzve :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.06.05. 14:08:30

@GeoCucc: @Styxx: Végig figyeltem arra, hogy a kiegészítéseimben mély hangrendű toldalékot használjak (hiszen ez volt a múltkori konszenzus), sőt, a Styxx által írt szövegben is javítanom kellett egyszer, ha jól emlékszem. Erre a címben elbaszarintom... háhá, remek. Azért történt amúgy a címváltás, mert a hétvégén véletlenül pár percre élesedett a poszt, és a Facebook is átvette a linket. Féltem attól, hogy ha ugyanaz marad az url, akkor kedden már nem veszi át újra. Na mindegy, most újra javítottam a címet, már "burekról" van benne. :)

deepbeat · http://beatsofbudapest.freeblog.hu 2012.06.05. 16:01:17

Erre a posztra vártam! Burek (persze, hogy a túrós) natúr joghurttal - tésztás ételben eddig ezt nem sok étel tudta felülmúlni, vagy megközelíteni.
Más:
Szegeden, a Nagyállomásnál, amikor nyitottak, az albán pékség klafa volt. Évek óta nem jártam ott, most milyen?

Styxx 2012.06.05. 16:11:55

@deepbeat:
kössz. Klassz a blogod. Nekem freeblogra kicsit macerás kommentelni, ezért utólagoy engedelmeddel ide "lopom" az egyik posztod:
Az Éden Hotelnél sokkal, de sokkal jobban hiányzik az, amikor együtt lógtunk vajdasági magyarokkal és szerbekkel

"Szegeden,

hiányzik a rengeteg ökörködés, a nyílt, egyenes beszéd, mézbe mártott mérgezett nyilak nélkül, hiányzik az őszinteség,

hiányoznak a délvidéki konkrét csávók, akik azt mondják, amit gondolnak, akiknek a szavait nem kell elemezni, aljas hátsó szándékok és titkok sora után kutatva,

hiányzik a hatalmas lendület,

a táncos szerb bulik,

a burek natúr joghurttal,

az utazás Újvidékre, és az a tavaszi éjszaka, amikor autóval felhajtottunk egy helyre, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra, és csak álltunk csendben a szélben, hogy magukba szívjuk az impulzusokat, mint egy szivacs.

Erről jutott eszembe.

http://srbija.blog.hu/2012/05/23/a_vajdasagi_magyar_10_ismertetojele"

Styxx 2012.06.05. 19:34:46

Ha valaki ért a burek meg a baklava sütéshez és kelet-magyarországi karrierre vágyik, akkor Szerencsen van egy pozíció:

Pék, édesiparitermék-gyártó
Foglalkozás megnevezése: Pék, édesiparitermék-gyártó elvárt gyakorlati idő: 1 év felett 2 évig Iskolai végzettség: szakmunkásképző Elvárt szakképzettség: Pék tapasztalat: 2 év felett 5 évig Speciális követelmény: burek, baklava, leszja gyártásanak ismerete, speciális kelesztési technológia ismerete. Várható bruttó kereset (Ft / hó): 93 000 Munk

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.05. 20:32:28

na, végre egy lényeges témáról szóló poszt. a burek-csigáról nem tudtam, egy okkal több, hogy miért kéne boszniába menni. (mondjuk eddig is volt már elég, csak nem jött ki a lépés.)

@Styxx: "93000 munk"
amióta nem vagyok magyarországon bevezették a munk forintot? ez olyan, mint a milpengő vagy az adópengő volt? elég szar lehet a helyzet :)

Styxx 2012.06.05. 20:41:00

@milliliteratura:
(Ft/hó) 93 000 a "Munk" az a Munka törvénykönyve. Magyarba az szabályozza, hogy mi van papíron, négyszemközt megbeszélik, hogy ezen felül mi megy okosba, de a tulaj azt is elmondja a péklegénynek, hogy minden péktrükkről kiokosították, meg ne próbáljon lopni, különös tekintettel arra, hogy Szerencshez közel fekszik Ukrán, ahol kiváló szakemberek állnak a munkaadók rendelkezésére a munkavállalók fegyelmezésének a végrehajtásához.

Megértem, hogy svédből neked hiányzik az ilyesmi, meg Bosznia is, hiszen nektek onnan is csak Ibra jutott. Szar is lehet ez a mérhetetlen jólét:-) Amúgy Bosznia fasza. Egy Sarajevo- Mostar-Neretvavölgye-túrát én is szívesen bevállalnék. Idén sajnos tuti nem jön össze.

MTi 2012.06.05. 21:02:33

@milliliteratura: @Styxx: hát, a 93 rugó bruttó azért nem egy kiemelt javadalmazás ha figyelembe vesszük a hajnali munkakezdést, és a felsorolt specialitások elvárt magas-szintű elkészítési készségét.
Amúgy Szarajevóba én is nagyo elmennék már... így 20 év után. Persze kicsit félek a kiábrándulástól, mert ez a mostani város már sajnos nem AZ a város...

Traktoros Pista 2012.06.05. 21:03:59

A burek csomagolásáról jut eszembe :)
Volt egyszer, hogy öregapám burekot kért vacsorára. Hozott is az öreganyám mindkettőnknek egy-egy negyedet. Mikor befejeztük kérdezem a didát, hogy hol van a papír? Erre ő:
- Mééé...? Vót hozzá papír???

MTi 2012.06.05. 21:21:15

@Traktoros Pista: még a 80-as évek közepén történt: egy idős szerbiai bácsi árult krumplit a piacon. Piac után bement a közeli pizzériába - az első volt akkoriban Zentán, és Vajdaságban sem igen volt, azt hiszem Szabadkán a BOss - és kérdezte, mit lehet enni. Mondták: pizzát. Jó, akkor kér egyet. Amikor kihozták és meglátta mi az, akkor mondta: kér kenyeret is hozzá, hogy jólakjon! :)

Khon 2012.06.05. 21:22:08

Legjobb burekot eddig Szabadkán a Lipában ettünk. Nálam személy szerint a túrós-sonkás rulez.

Igénytelen gyorskajának meg inkább a mekis mocskot nevezném. Az egyetlen negatívum a burek mellett, hogy már indokolatlanul magas az ára. Múltkor 140 dinárt kértek el egy sonkásért. phejj...

Meg van ez a mirelit változat. Meglehet enni, de csodát senki ne várjon. Abból a pizzásat szerettem, de az utóbbi időben lecserélték a rendes gombát ilyen savanyú konzervgombára, a kecsapot meg igénytelen flakonosra.

CroaRiva · http://www.croariva.com/hu 2012.06.05. 21:32:33

@BHJ-962: "(picit OFF,de Baján a piacon próbáld ki a pirogot,az nagyon ütős,ha nem volna burek a világon,akkor az vinné az első helyet! )"

A pirog mintha a burek unokaöccse lenne :) Csak fel kell cserélni az egymáshoz hangtanilag közelálló kezdő és záró betűket, p->b és g->k és már elő is tűnik a nagybácsi :)

Traktoros Pista 2012.06.05. 21:50:01

@MTi: Ha már így anekdotázunk:

Az egyszeri szomszédom nagyanyját meghívta a család pizzára. A nagyi persze büszkén újságolta a litánia után, hogy:
- Képzeljétek, a menyem ma estére meghívott pizdára!

Styxx 2012.06.05. 22:09:17

@Khon: a Lipat gondoltam, hogy külön neveítem, de szerintem a fénykorán túljutott, meg így is hosszú a poszt.@Traktoros Pista: jó volt a sava a dedánek:-)jó a hely neve, ksz majd tesztelem.

Bolje biti 2012.06.05. 22:18:35

@Styxx: A Lipanak a melléküzemágát mondták jónak, ami a zombori úton még a piac előtt van jobbra.(Kb. a fa rendelővel átellenben).

Traktoros Pista 2012.06.05. 22:44:07

@Styxx: Ha jókor toppansz be, akkor élőben is megcsodálhatod, hogyan pörgeti szkipetár barátunk a tésztát!

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.06.05. 22:58:37

@MTi: Most nyáron mindenképpen megyek Szarajevóba, már be van táblázva (csak még nem tudom, pontosan mikor). Csinálok majd sok képet a kevésbé turista-frekventált részek hangulatáról, ha érdekel, átküldöm neked és összehasonlíthatod őket az emlékeiddel...

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.06.05. 23:03:39

@Traktoros Pista: a Keletinél 1-2 évig üzemelt (tavaly bezárt) "Zágreb Pékség" (hosszú á-val, de csak 1-gyel, a második helyén e-vel) dolgozói is állítólag albánok voltak, csak mégse nevezhették el a helyet Sipi Sütödének, ezért maradt a névben Nyaraló-ország fővárosa...

MTi 2012.06.05. 23:07:56

@bikmakk: az jó lenne! Gondolom, kimész majd Ilidžára, a Bosna-forrásához - villamossal is lehet oda menni. Útközben - a valamikori Oslobodjenje-palota előtt, aminek helyén most talán a Dnevni Avaz épülete áll (?) - Nedžarići városrészben - az azonos nevű villamosmegállóval közvetlenül szemben - volt a kollégium, ahol 3 évig laktam. Nem tudom áll-e még, és kollégium-e még?
Egyébként, ha nem titok, mivel utazol Szarajevóba?

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.06.05. 23:34:53

@MTi: Természetesen vonattal, mi mással. :)
Majd megpróbálom megkeresni az egykori koleszodat, ugye akkor ez az a vöröstéglás épület, amiről a Szarajevó-ostromos krónika-posztom alatt beszéltél? (Így legalább tudom, hogy nézett ki húsz éve, hiszen a ott van a lövöldözős videón.)

MTi 2012.06.06. 06:57:52

@bikmakk: Anno én is vonattal jártam: akkoriban még volt Szabadka-Szarajevó direkt járat. Este 10-kor indult, és reggel 6 körül volt ott. Hallottam, hogy most ismét van Belgrád-Szarajevó járat.
A vörös téglás - ha jól emlékszem 7-8 emelete - kolesz volt az újabb építésű, az 1984-es téli olimpiár készült el, és azt hiszem sportolók is laktak benne akkor. Amiben én laktam az egy szürkésfehér, szintén 7 v. 8 emeletes, Y lakú épület volt, a nagy útkereszteződéshez/villamosmegállóhoz közelebb. De a két épület nem volt 100 m messzebb egymástól.
Meg okvetlen menj fel a Baščaršija feletti dombra, ahol a valamikori "Jajce" nevű kaszárnya volt - ma már bizonyára nem katonai objektum - mert onnan gyönyörű kilátás nyílik a városra: ott mondja a Valter brani Sarajevo c. filben a náci tiszt, hogy: Sehen Sie diese Stadt? Das ist Valter! :-D
www.youtube.com/watch?v=P3a3sQoeHHc

MTi 2012.06.06. 07:00:00

@bikmakk: ja, meg persze kóstold meg a szarajevói sirnicát, a krompirušát, a zeljanicát meg a BUREKOT is :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.06.06. 10:55:52

@MTi: És mivel a Das ist Walter egy ZP-album címe, az általad linkelt videó kapcsolódó videói közt rengeteg ZP-s dolog van, többek között dr. Nele is. :)

ChPh 2012.06.06. 21:33:36

@Styxx: Nem tudom milyen lehetett Lipa a fénykorában, de nem rossz.
A múltkori posztot elő kellene szedjem, mintha ajánlottak volna egy másik jó burekos helyet...

Stina 2012.06.07. 16:44:58

Burek sa vevericom ;-)

decsko 2012.06.07. 19:48:18

@MTi: 1990-ben én is Szarajevóban egyetemistáskodtam, a koleszba jártunk be pizzázni és filmklubba. Gyönyörű idők voltak :-(. 20 év után, tavaly jutottam el újra a városba, alig ismertem meg valamit..

MTi 2012.06.08. 10:12:32

@decsko: akkor elméletileg találkozhattunk is :)

zsok 2012.06.11. 17:45:52

és ezt csak ma olvastam. :-) szombaton sütöttem emlékeimre alapozva. darált marha és sertés sóval-borssal. kézzel nyújtott rétestészta, bureksütőben, de bosnyákosan feltekerve.

azt hiszem elértem egy szintet vele. :-D

aki bolti rétestésztával csinálja, szinte emberiség elleni bűntettet követ el!

Alc 2012.06.13. 16:26:19

Pesten is lehet jó burekot venni. Igaz, a legtöbb albán pék a kezdeti lelkesedés elmúltával felhagy a bureksütéssel, mert itt nagyon kevesen veszik. Esetleg áttérnek a szép kerek formájúról a könnyebben elkészíthető kígyó alakúra, de sokszor az is rajtuk marad.
Viszont ha valaki előre rendel tőlük, akkor készítenek olyan burekot, hogy a nisiek sem panaszkodnának rá.

csabax · http://www.bacskaisport.hu 2012.06.29. 18:45:51

@BHJ-962: Burek a főtér mellett is vásárolható Baján. A Szabadság utca elején a belvárosi kaszinóval szemben található az Extra Pekara. Régebben minden nap volt burek, manapság már ritkábban.

snoek 2012.12.30. 09:54:45

vettem börek-tésztát török delikatesszboltban (nem rétestészta, hanem a vastagabb, rugalmasabb) és megkísérlem itthon elkészíteni a húsosat és a túrósat. (még Bajától is több mint 2000 km-re vagyok, és a másik irányba, nemhogy Szabadka vagy Nis). az a kérdésem, hogyha nem zsírral készítem, akkor mi lehet a legalkalmasabb zsiradék? (margarin kizárva, vaj? repceolaj? vagy ez már nagyon gáz?), illetve, hogy mi lehet a darálthúsos burek fűszerezése? só-bors? a posztból szépen ki tudom olvasni a túrós burekkel szembeni elvárásokat, de mi a helyzet a húsossal? mégha könnyebb is megcsinálni, milyennek kell lennie? :)
süti beállítások módosítása